26 Ekim 2012 Cuma

Yaşar Kemal: Ölümü izlemek insanlığa yakışmaz

Bayrampaşa ve Ümraniye başta olmak üzere birçok cezaevinde 13 yıl önce yapılan ölüm orucu eylemlerinin sona ermesi için mahkûmlarla devlet arasında arabuluculuk yapan yazar Yaşar Kemal, PKK'lı tutuklu ve hükümlülerin yürüttüğü açlık grevi eylemleri için de devreye giriyor.

45. gününe giren açlık grevlerinin sonlandırılması için aydın, sanatçı ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, bu kapsamda Yaşar Kemal'i dün İstanbul'daki evinde ziyaret etti. Bir saatlik görüşmenin ardından yazılı bir açıklama yapan Yaşar Kemal, bir kişinin açlık grevinde ölmesini izlemenin acıların en büyüğü olduğunu söyledi.

"ÖLÜMLER ENGELLENMEZSE VEBALİ HEPİMİZİN"

Taraf'tan Hüseyin İstemil'in haberine göre, ünlü yazar açıklamasında şunları dile getirdi: "Bu, insanlığa hiçbir zaman yakışmaz. Bugün insanların ölüm pahasına talep ettikleri, demokrasilerde insan haklarının içindedir. Çözümü mümkünken ölümler engellenemezse vebali iktidarın, muhalefetin, medyanın ve hepimizin olacaktır. Barış bu ülkede herkesin özlemi ve hakkıdır. Barışın önüne yeni engeller konulmasına karşı çıkmak, barışın önünü açmak hepimizin işi olmalıdır. Bunun için içtenlikle uğraşan herkese şükran duyarım. Bugün ziyaretime gelen Osman Baydemir'le bu görüşlerimizi paylaştık."

Görüşmenin ardından Taraf 'ın sorularını yanıtlayan Osman Baydemir de, Yaşar Kemal'in hem Kürtlerin hem Türklerin, bu coğrafyada yaşayan bütün kültürlerin, dillerin ortak vicdanı olduğunu vurgulayarak, "Kendisiyle hem görüş alışverişinde bulunduk hem de dertleştik. Biliyorum ki kendisi bundan sonraki zaman diliminde de etkin bir çabanın içinde olacak" dedi.

"HERKES ÇABA SARF ETMELİ"

Osman Baydemir, "Açlık grevlerinde tek bir insanın yaşamını yitirmemesi, taleplerin kabulü ve müzakerelerin başlaması için herkesin çaba sarf etmesi gerekiyor. Yaşar Kemal'in yazılı beyanında da bu var" diye konuştu.

Haberin devamı Taraf gazetesinde..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder