20 Ekim 2012 Cumartesi

Suriye uçağının istihbaratı ABD'den

Washington Post gazetesine konuşan ABD'li yetkililer, Moskova-Şam seferini yaparken Ankara'ya indirilen Suriye yolcu uçağında askeri mühimmat bulunduğuna dair bilginin kaynağının Amerikan istihbarat servisleri olduğunu açıkladı.

BÖLGESEL SAVAŞ TEHLİKESİ

Suriye sınırında etkileri artarak yaşanan kriz, Türkiye ile ABD arasındaki istihbarat paylaşımının ve askeri istişarelerin artırılmasıyla sonuçlandı. ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, Ankara ile Washington arasında bu iki alandaki paylaşımların son günlerde hissedilir oranda arttığını yazdı. Beyaz Saray kaynaklarının verdiği bilgilere dayandırılan haberde, bu yakınlaşmanın nedeninin "Suriye'deki iç ihtilafın bölgesel bir savaşa dönüşme olasılığı" olduğu belirtildi.

ABD İLE TÜRKİYE GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİNDE

Bu doğrultudaki yoğun temaslara karşın, Türkiye-Suriye sınırında bugüne dek uçuşa yasak bölge oluşturulmadı. Ancak yine Beyaz Saray yetkililerinin verdiği bilgiye göre Amerikan Ordusu'yla Türk Ordusu, acil bir durum ortaya çıktığında uçuşa yasak bölge oluşturulacak olursa, hareket planının ne olacağına dair görüş alışverişinde bulunuyor. Bu işbirliği aynı zamanda, Suriye'nin olası kimyasal ve biyolojik silah depolarının zaptedilmesini hedefleyen "acil durum planı"nı da kapsıyor.

Washington Post ayrıca, 10 Ekim'de Esenboğa'ya indirilen Suriye Havayolları'na ait uçakta askeri mühimmat bulunduğuna ilişkin istihbaratın da Amerikan kaynaklı olduğunu yazdı.

Gazetenin bu iddiasının kaynağı ise ismi açıklanmayan ABD'li yetkililer.

ERDOĞAN, "ANLAYIŞINIZA BIRAKIYORUM" DEMİŞTİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, istihbaratın kimden alındığı sorusu üzerine, "İhbar noktasında takdir edersiniz ki bu tür kuruluşlar, bunlar açıklanmaz. Bunu da artık sizin anlayışınıza bırakıyorum" demişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder