20 Ekim 2012 Cumartesi

Fazıl Say davası yabancı basında

Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say'ın önceki gün "dini değerleri aşağılamak" suçlaması ile hâkim karşısına çıkması dünya basınında geniş yankı buldu. Fransız La Figaro gazetesi Say'a ilişkin haberi, "Fazıl Say: İslamcı Türklerin taktığı piyanist" başlığıyla verirken, İngiliz Financial Times "Laik sistem test ediliyor" diye yazdı.

1.5 YILA KADAR HAPİS CEZASI

PİYANİST ve besteci Fazıl Say'ın "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerlerini alenen aşağıladığı" iddiasıyla 1,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı önceki günkü duruşma dış basında geniş yer buldu.

Le Figaro gazetesi, duruşmayı dün birinci sayfasından büyük bir fotoğrafla verdi. "Fazıl Say: İslamcı Türklerin taktığı piyanist" başlıklı haberde şu satırlara yer verildi: "Entelektüeller, insan hakları savunucuları ya da bildiğiniz hayranları dün (önceki gün) mahkemedeydi. Hepsi, modern Türkiye'nin ikonu ve laik değerlerin ateşli savunucusu klasik müzik piyanisti Fazıl Say'ı, 'İslam'ın değerlerine hakaret' davasında desteklemeye gelmişti (...) Bu dava, Fazıl Say'la İslami muhafazakâr iktidar partisi Ak Parti arasındaki gerilimi kristalleştirdi (...) Son yıllarda Nobel ödüllü Orhan Pamuk ve Nedim Gürsel de millete hakaret ya da dine saygısızlık etme gerekçeleriyle hedef olmuştu."

LAİK SİSTEMİN TESTİ

İngiliz Financial Times gazetesinde, Daniel Dombey imzalı, "Türk müzisyen İslam'a hakaretle suçlanıyor" başlıklı haber yayınlandı. Haberde şu ifadeler yer aldı: "Saygın Türk piyanisti ve bestecisi, bazı destekçilerinin ülkenin laik sisteminin direncinin test edildiğini düşündüğü davada İslam'a hakaretten yargılanıyor... İktidarının 10. yılında AK Parti'nin etkilerine dair devam eden tartışmalar arasında, dava özellikle Türkiye'nin elit kesimi tarafından dikkatle izleniyor."

İTALYAN GAZETESİ REPUBLİCA:TÜRKİYE'NİN MOZARTI

İtalyan basınının yorumları şöyle:

La Repubblica: "Türkiye'nin Mozart'ı Fazıl Say, 18 ay hapis cezası riskiyle yargılanıyor. Suçu dini değerlere
hakaret etmek. Türk sanatçıları, "Buradayız bizi de Say" sloganı atarak ünlü piyaniste büyük destek vererek yargıya tepki gösteriyor."

Corriere della Sera: "İslam karşıtı ironik tweet attığı için ünlü Türk piyano virtüözü Fazıl Say, 18 ay hapis cezası ile yargılanıyor. Avrupa Birliği'nin Türkiye ile son raporu sonrası düşünce özgürlüğünün yetersizliğine bir yenisi daha eklendi. Ateist olduğu bilinen, yaratıcı ve teknik yeteneği ile dünyaca üne sahip Fazıl Say, hâkim karşısına İslam dininin değerlerine hakaret etmekten çıktı."

İl Giornale: "'Laik' İstanbul'da iğneleyici dini mesajları yüzünden dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say'ı hapse atmak istiyorlar. 3 tutucu dindarın suç duyurusu bulunmasıyla yargılanan Fazıl Say'a özellikle sanatçılardan "Buradayız bizi de Say" sloganı ile büyük destek gelirken, laik muhalefet davayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkeyi gizli İslamlaştırma planı çerçevesinde görüyor."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder