20 Ekim 2012 Cumartesi

Erdoğan Fırat Üniversitesi'nde konuştu

Başbakan Erdoğan Elazığ'da Fırat Üniversitesi'nin eğitim- öğretim yılı açılışında konuştu. Konuşmasında 18 yaşında seçilme hakkı ile ilgili eleştirilere sert çıkan Erdoğan, ayrıca arge çalışmlarına verilecek olan desteği açıkladı.

ERDOĞAN'IN KONUŞMASININ SATIRBAŞLARI

18 yaş konusunda hala bizim gençlerimize çamur atmaya kalkmayın seçme ve seçilme yaşlarını 18 olarak olmasını istiyoruz. AB'de seçme ve seçilme yaşı 18. Tablo ortada, Geçen hafta Norveç Parlamento başkanı geldi. Bayan bakanlardan biri 22 yaşında seçilmiş ve şu anda bakan. Biz neyi tartışıyoruz adamlar nerede, Böyle bir durumdalar.

MUHALEFETİN MUHALEFETİNE RAĞMEN MECLİS'TE

Sevgili gençler siz iradenizi tam ortaya koyun. Bu ülkede birçok şeyin değişeğeni igöreceksiniz. Şimdi biz muhalefetin muhalefetine rağmen Meclis'e gönderdik. Temenni ederim ki kabulünde sıkıntı çıkarmazlar. Yoksa meydan ortada.

AKLI SELİM OLAN BUNLARI TAKDİR EDİYOR

Sevgili gençler bakın biz bu arada birşey daha yaptık. Ne yaptık? Harçları kaldırdık. 19. asırdan beri harç var bu yeni birşey değil. Ekonomik olarak kendimizi toparlamaya başladık ve harçları kaldırdık. 3,5 milyon öğrencinin harcını kaldırmış durumdayız. Aklı selim olanlar bunları takdir ediyor. Hala bunu takdir etmeyen olabilir. Niye? İdeolojinin deri gömleğini giyenlerin bundan kurtulması mümkün değil

SUBAY OYUNU KULLANINCA POLİTİZE OLMUYOR DA ER ERBAŞ KULLANINCA MI OLUYOR

Bakın biz birşeyi daha gündeme getirdik. Dedik ki 18 yaşında seçilenler askerlik yapmayacak. Askeri okullarda okuyan öğrenci oyunu kullanabilsin. Askere giden bu genç askere gitmeden 15 gün önce seçim olsaydı ne olacaktı? Oyunu kullanacaktı. Yani 18 yaşını tamamladığı anda olsa oyunu kullanacaktı.  Subay oyunu kullanınca politize olmuyor da er erbaş kullanınca mı politize olacak?

İNŞALLAH BÜTÇENİN YÜZDE 3'ÜNÜ ARGEYE VERECEĞİZ

Eğer bu ülkede düşünce özgürlüğünden bahsediyorsak politise olma noktası farklı şeylerdir ama demokratik hakkını kullanma farklı şeylerdir.

2023 hedeflerimize ulaşmada üniversiteler önemlidir. Türkiye'yi dünyada önde gelen ülkeler arasında görmek istiyoruz. Bilim kurumlarına gereken destek veriyoruz. İnşallah bütçenin yüzde 3'ünü argeye vereceğiz.

YENİ YURT PROJELERİ

Süratle akademik personel sayısını artırmak gayretindeyiz. Bir taraftan da yurt yapımlarını hızlandırıyoruz. Bugün 81 ilde 296.514 yatak kapasitesiyle öğrencilerimize hizmet veriyoruz. 100.560 yatak kapasiteli yurt projelerimiz hazır. Önümüzdeki ay 40.000 yatak kapasiteli yurtlarımızı hizmete açacağız. 

BURS VE KREDİ İSTEYEN ÖĞRENCİ GERİ ÇEVRİLMEYECEK

Yeni kredi ve burs yardımlarını artırılması için çalışıyoruz. Şu anda 1 milyon 173 bin kişiye burs veriyoruz. Ama burs ama kredi müracat eden her öğrenciye ya burs vereceksin ya kredi vereceksin. Talimatım budur. Hiçbir öğrenci kapıdan geri dönmesin. Bu devlet hizmetkar bir devlettir. Efendi bir devlet değildir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder