21 Ekim 2012 Pazar

Diyarbakır'da BDP'li vekiller polisle çatıştı

BDP Genel Başkanı Gültan Kışanak, Van bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, Diyarbakır Milletvekilleri Emine Ayna ve Nursel Aydoğan, Ağrı Milletvekili Halil Aksoy ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu yaklaşık bin kişi BDP Bağlar İlçe Başkanlığı önünde toplandı. Yaklaşık 1 kilometre mesafede bulunan E Tipi Cezaevi'ne yürümek isteyen BDP'lilere, valilik tarafından izin verilmedi. BDP'lilerin yürümekte ısrar etmesi üzerine olaylar çıktı.

BDP'Lİ MİLLETVEKİLLERİNİN DE BULUNDUĞU GRUBA GAZ SIKILDI

Olayların çıkması üzerine BDP'liler gruplara ayrıldı. Bir grup BDP'li Diyarbakır-Mardin karayolunu bir süre trafiğe kapatırken, bir grup BDP'li de cezaevine gitti. Milletvekili Aysel Tuğluk ve Nursel Aydoğan da karayolunu kapatın gruba katılarak destek verirken, yolu açmayan göstericilere polis, gaz bombası, biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Müdahale üzerine sokak aralarına kaçan göstericiler de polis araçlarını taşlamaya başladı. Bu sırada Aysel Tuğluk'un gaz sıkılması nedeniyle çok sinirlendiği ve polis müdürleriyle tartıştığı görüldü. Müdahalenin ardındın göstericilerle polis arasında başlayan kovalamaca, sokak aralarında devam etti. Bu sırada Cezaevi önünde bulunan ve aralarında BDP Genel Başkan yardımcısı Gülten Kışanak, milletvekilleri Emine Ayna, Halil Aksoy ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de bulunduğu grup, polis ekiplerince engenllendi. Durdurulan gruptakilere polis ekipleri, sık sık 'dağılın' uyarısı yaptı.

BAYDEMİR: "HAYDİ YA ALLAH" DİYEREK POLİS BARİKATINA YÜKLENDİ

Dağılmayan grup içinde bulunan Osman Baydemir, "Taş yok, sopa yok, molotof yok. Sadece ve sadece vicdanımızın sesiyle buradayız. Tek bir insanın yaşamını yitirmemesi için buradayız. Lütfen yolumuzu kesmeyin. Demokratik hakkımızı gasp ediyorsunuz. İnsanların cezaevinde veya dağda veya ovada ölümüne bizim vicdanımız elvermiyor. Bizim görevimiz insanlığa sahip çıkmaktır. Hadi Ya Allah" diyerek grubun hareketlenmesini sağladı. Polis barikatına yüklenen Baydemir ve beraberindekiler, çevik kuvvet ekipleri tarafından engellendi. Yaşanan kısa süreli gerginliğin ardından milletvekili ve başkanların cezaevi önüne gitmesine izin verildi.

KIŞANAK: BÜTÜN YOLLARI SİZ KAPATTINIZ

Bu sırada cezaevi önünde toplanan bir bir başka grup oturarak yolu trafiğe kapattığı sırada polis müdürleri ve milletvekili Emine Ayna arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Yaşanan gerginliklerden sonra cezaevi önüne gelen BDP Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak ve ismi öğrenilemeyen bir polis müdürü arasında da tartışma çıktı. Polis müdürü, "Az önce Aysel Tuğluk oturdu, sigara içerek yolu kapattı. Dokunulmazlığı varsa da herkesin hakkını ihlal eder demek değildir" sözü üzerine Gülten Kışanak, "Bütün yolları siz kapattınız. Yol kesen sizsiniz" şeklinde karşılık verdi.

BDP'LİLER TÜRK BAYRAĞI'NI İNDİRMEK İSTEYENLERE ENGEL OLDU

Gösteriler sırasında fenalaşan bir BDP'li cezaevi önünde bekleyen polis aracına konarak hastaneye sevk edildi. Yapılan görüşmelerin ardından yürüyüşe geçen BDP'li grup, sık sık Öcalan lehinde slogan attı. Yapılan yürüyüş sırasında sokak içerisinde bulunan bir sağlık ocağının önündeki direkte asılı bulunan Türk Bayrağı, çocuklar tarafından indirilmek istendi. Ancak BDP'liler çocuklara izin vermeyerek, yürüyüş sonuna kadar Türk Bayrağı'nın asılı bulunduğu direk önünde önlem aldı.

TUĞLUK: ARTIK TÜRK VE KÜRT GENÇLERİNİN ÖLMESİNİ İSTEMİYORUZ

Cezaevi yakınlarındaki bir sokakda toplanan gruba yönelik bir konuşma yapan Aysel Tuğluk, tutukluların başlattığı açlık grevlerini sonuna kadar desteklediklerini belirterek, "Artık hiç kimsenin ölmesini istemiyoruz. Artık Kürt gencinin, Türk gencinin ölümünü kaldıramıyoruz, yeter diyoruz. Tanklarınız, toplarınız, uçak savarlarınız bu mücadeleyi durduramayacaktır" dedi.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder