21 Ekim 2012 Pazar

Beyrut'ta çatışma

Öldürülen istihbarat şefinin cenazesinde çatışma çıktı..

Beyrut'ta geçen Cuma günü bombalı saldırıya kurban giden Lübnan istihbarat şefi Visam El Hasan'ın cenaze töreninde protestocuların başbakanlık ofisine yürümeleri üzerine çatışmalar çıktı. Polisin göstericilere biber gazı kullandığı haberleri geliyor.

DEVLET CENAZEDE HAZIR BULUNDU

Cenaze töreni için şehir merkezindeki Şehitler Meydanı'na binlerce kişi toplandı. Töreni öncesinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Güvenlik gerekçesiyle bir süre önce Fransa'nın başkenti Paris'e gönderilen El Hasan'ın eşi ve iki oğlu tören için Beyrut'a geldi.

Lübnan İç Güvenlik Karargahı'nda başlayan törende Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, Başbakan Necip Mikati, İçişleri Bakanı Mervan Şerbil başta olmak üzere bakanlar, siyasiler ve aile yakınları hazır bulundu.

Törende konuşan Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, hükümet ile halkın omuz omuza vermesi gerektiğini söyleyerek, 'komplo' olarak nitelendirdiği saldırıyı aydınlatma sözü verdi.

SUİKASTIN NEDENİ..

El Hasan, eski Başbakan Refik Hariri'nin yanında toprağa verilmesi planlandı. Refik Hariri 2005 yılında Beyrut'ta arabasına konulan bombayla öldürülmüştü. El Hasan'ın gerçekleştirdiği soruşturma, olayın arkasında Şam'ın olduğuna işaret etmişti.

Hasan ayrıca, yakın geçmişte Suriye ortaklığıyla Lübnan'da bir dizi bombalama düzenlemeye çalışmakla suçlanan eski bir bakanın tutuklanmasını sağlamıştı. Suikastin bu tutuklamayla ilgili olabileceği de öne sürülüyor.

Lübnan'da muhalefet, El Hasan'ın cenazesinde, saldırıdan sorumlu tuttukları Şam'a karşı bir yürüyüş yapılması çağrısında bulunmuştu.

'HÜKÜMET İSTİFA' ÇAĞRILARI

Arkasında Suriye'nin olduğu iddia edilen suikast, iç savaş günlerini hatırlayan Lübnan'da gerginliği arttırdı. Tören için toplanan kalabalıktan, Suriye'ye yakınlığıyla bilinen Başbakan Necib Mikati'ye istifa çağrıları yükseldi. Polis, Başbakanlık'a yürümek istiyen bir grup göstericiye izin vermeyince, polis ile göstericiler arasında çatışmalar çıktı.

Lübnan Başbakanı Necib Mikati saldırının ardından Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'a istifasını sunmuş, ancak istifası kabul edilmemişti.

Lübnan'ın başlıca Şii grubu olan, Suriye yanlısı Hizbullah da saldırıyı kınamıştı.

Beyrut'un Eşrefiye bölgesinde düzenlenen bombalı saldırıda aralarında Hasan ve şoförünün de bulunduğu sekiz kişi ölmüş en az 94 kişi de yaralanmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder